Gözler ve çevresi insan yüzüne bireysel özelliklerini veren en önemli yapıdır. Bakışlar insanın ruh halini dışarıya yansıtır. Kaşları ve göz kapağı sarkık insanlar, uykulu, yorgun ve bezgin bir ifadeye sahiptir.
Birçok insan için yaşlılığın ilk belirtisi göz etrafında başlar. Zamanla üst göz kapağının derisi bollaşır, kaslar gevşemeye başlar, buda burada sarkıklığa ve göz üzerinde ağırlık oluşumuna neden olur. Gözaltında torbalar oluşması, göz etrafındaki kırışıklıklar ve göz kapağının sarkması kişiyi yorgun ve yaşlı gösterir. Yaş ilerledikçe oluşan bu değişiklikler yüzde yorgun, bitkin, üzgün, düşünceli, ya da kızgın bir ifade oluşturur. Bu değişiklerin daha da ilerlemesi ise gözlerde fonksiyonel problemlere de neden olabilir.
Bunun için öncelikle iyi bir göz kapağı muayenesi gereklidir. Bu muayenede aslında tüm yüzün muayenesi yapılır. Göz kapakların da deri fazlalığı, yağ fazlalığı varmı, kaslarda gevşeklik varmı, kaşlarda düşme varmı, bakılır, alın ve yanak bölgesi ayrı ayrı değerlendirilir. Buna görede ne tip bir göz kapağı ameliyatını yapılacağı kararlaştırılır. Yapılacak girişim planlanırken gözkapağı ameliyatına kaş kaldırma, alın germe, şakak germe, orta yüz askısı ya da diğer kozmetik uygulamalar da dahil edilebilir.
Göz kapağı ameliyatları sedasyon anestezisi yada lokal anestezi altında kolaylıkla uygulanabilir ve ortalama ameliyat süresi 1 – 2 saattir. Üst göz kapaklarında kesiler sonradan belli olmayacak şekilde kapak kıvrımından yapılır. Fazla deri ve yağ dokusu gerektiği kadar çıkarılır, yağ dokusunu içeride tutan faysal yapılar kuvvetlendirilerek torbalanmaların önüne geçilir.
Alt göz kapağında ise insizyon kirpiklerin dibinden yapılır. Bu operasyonda fazla olan deri parçasının gerektiği kadar çıkarılması, fazla yağlarında yine gerektiği kadar çıkarılması veya yerlerinin değiştirilmesi önemlidir. Bu şekilde alt gözkapaklarında yanağa kadar uzanan dümdüz bir yüzey oluşturmak genç ve diri gözükmek mümkün olabilir.
Operasyondan sonra kişiler kolaylıkla ayağa kalkıp evlerine gidebilirler, hastanede yatmak gerekmez.
Göz etrafında şişlik ve morarma olağan bir süreçtir. İlk 24 – 48 saat bu bölgeye aralıklarla uygulanacak buz tatbiki şişliği önemli derecede azaltmaktadır. Size reçete edilecek olan bazı etkili kremler yolu ile de morarmalar daha az olmakta ve daha hızla iyileşmektedir. Bu operasyon sonrası fazla ağrınız olmaz ağızdan alınacak basit ağrı kesiciler yeterlidir. Kesi yerleri ince bantlarla kapatılır.
Gözkapağı vücudun en iyi iyileşen parçasıdır, ameliyata ait farkedilen bir iz kalmaz.
Çalışma hayatına başlama yapılan işe ve kişinin soyal durumuna bağlı olarak bir yada iki haftadır. İyileşme sürecinin sonunda yüzde dinlenik bir ifade, bakışlarda canlılık, pozitif bir ifade kendini hemen belli eder.