Jinekomasti (Erkekte meme Büyümesi) nedir ?
Jinekomasti, erkekde tek veya çift taraflı olarak meme dokusunun fazla gelişmesi ve kadın memesine benzer bir görünüm almasına verilen isimdir. Eskiden oldukça seyrek olduğu sayılan bu durumun günümüzde yapılan istatiksel değerlendirmelerde, populasyonun yaklaşık olarak %40 ında görüldüğü tespit edilmiştir. Yine ergenlik döneminde jinekomasti görülme olasılığı %65 gibi oldukça yüksek rakamlara çıkmaktadır. Jinekomasti hastaların çok büyük bir kısmında, kişilerin ciddi psikolojik travma yaşadıklarını ve sosyal yaşantılarının bu durumdan olumsuz etkilendiği görülmektedir. Operasyon sonrası bu hastaların kendilerine güvenlerini tekrar kazandıkları ve sosyal kaygılarının tamamıyle ortadan kalktığı rahatlıkla söylenebilir.
TEDAVİ
– Jinekomasti altta yatan bir hastalık nedeni veya ilaç kullanımına bağlı oluşmamışsa mutlaka cerrahi tedavi gerektirmektedir. İlaç tedavisinden kısmi fayda görülebilir ancak yan etkileri unutulmamalıdır.
– Cerrahi olarak meme dokusunun çıkartılması ve/veya LASER lipoliz jinekomasti ameliyatında uygulanan cerrahi tekniklerdir.
– Yapacağımız fiziki muayene ve ultrason görüntüleme sonrası jinekomastinin tipi ve seviyesi belirlenir.
– Size uygulanacak tekniğin belirlenmesinde jinekomastinin tipi, jinekomastinin seviyesi , sosyal yaşantınız önemlidir.
– Cerrahi olarak meme dokusunun çıkartılması genel anestezi altında yaklaşık 2 saat sürecek bir işlemdir. Meme başının hemen altından yapılacak bir kesi ile yapılabilidiği gibi LASER lipoliz yapıldıktan sonra çok küçük bir kesi aracılığıyla da yapılabilir.
– LASER Lipoliz işlemi meme dokusu çıkartıldıktan sonra oluşacak deri sarkmaları ve gevşekliğini en aza indirmek amaçlı kullanılır. Böylelikle deri çıkartılması gereken olguların bir kısmında çok daha az izle işlem gerçekleştirilir.
TEDAVİ SONRASI
– Meme glandının çıkartılması, meme başından açık teknik ile yapılmış ise bir gece hastanede kalmanız gerekebilir. Doktorunuz tarafından temin edilecek korseyi 4 hafta süreyle takmanız önerilecektir.
– LASER lipoliz yapılan hastalarda korse kullanımı 2 haftaya kadar inmektedir.
* Hangi teknik veya tekniklerin size uygun olduğunun kararı ancak muayeneniz sonrası verilebilir.